Wie iemand is, staat niet op een website

Je zult het proefondervindelijk vast moeten stellen. Er staan boeken volgeschreven op internet over wat zogenaamd narcisten zouden zijn. Of wat schizofrenen zouden doen. Of hoe verslaafden zich gedragen. Alles bij elkaar is het niet meer dan ordinair dehumaniseren, schelden en bangmakerij als het niet door een psycholoog met onderzoek is vast komen te staan.

Dehumaniseren is een proces waarbij generieke eigenschappen van mensen gegroepeerd worden in labels, stigmas en beeldvorming die afbreuk doen aan het menselijke karakter van degene over wie het gaat. Dat wil dus zeggen dat er een naam wordt bedacht voor een groep mensen, aan die naam worden attributen gehangen en vervolgens worden mensen ondergebracht onder die naam. Dit wakkert verdere stigmatisering, uitsluiting en onmenselijke reacties aan.

Ik begon dit stukje met narcisten, schizofrenen en verslaafden. Misschien denk je nu: “Nou en?! Ik ben toch niet narcistisch, schizofreen of verslaafd! Mij hebben ze niet!” Maar wat als iemand nu van jouw gedrag een paar eigenschappen matcht met het gedrag van een schizofreen? Want bijvoorbeeld je vergissen en iets geloven dat niet waar is, is een eigenschap die kenmerkend is voor schizofrenen. Het volharden in onjuiste overtuigingen wordt ook wel het beleven van “wanen” genoemd. Heb jij ooit wel eens volhard in een idee dat niet juist bleek te zijn? Dat maakt dus niet uit. Want niet iedereen die zich vergist komt bij de dokter daarmee.

Kleine kinderen leggen we uit dat ze niet zomaar met vreemde mannen moeten praten en al helemaal niet met ze mee gaan als dat gevraagd wordt. Het zijn vrijwel altijd mannen. Alleen ik ben dan zo opgevoed dat de potentiële pedofiel ook een vrouw kon zijn, maar de gangbare versie van het verhaal is een man met een slecht verzorgd uiterlijk die je op een plek waar weinig anderen zijn aanspreekt en vraagt of je een snoepje wil. Kinderen wordt geleerd om geen vreemden te vertrouwen op deze manier. Hoewel de werkelijke kans dat iemand jouw kind wil ontvoeren verwaarloosbaar is. Er zijn nou eenmaal niet zoveel pedofielen met actiebereidheid die graag kinderen ontvoeren en daar de consequenties voor willen dragen. En als ze al bestaan is het groot nieuws zodra ze gepakt worden.

Uit verhaaltjes op internet denken mensen een ongelooflijke wijsheid te ontlenen. Helaas, werkelijke kennis van mensen leer je niet online. Mensenkennis leer je door met mensen om te gaan. Niet door over deze vreemde verschijningen te lezen. Daarbij is elk exemplaar van onze soort weer een unieke verschijning dus als je iemand wil leren kennen, moet je je toch echt voorstellen aan die persoon.

De verhaaltjes op internet zijn vrijwel uitsluitend bedoeld als clickbait. Bedoeld om jouw aandacht vast te houden terwijl er tig reclames voorbij komen op een scherm per minuut dat je leest. Weet je wat ook in dit rijtje van dehumaniseren past? Joden. Joden zijn mensen met een grote neus en veel geld die de oorzaak zijn van al het economische onrecht dat er bestaat in de maatschappij. Joden beheren de banken en joden hebben gezorgd dat jij te weinig geld hebt.

Goh komt dat niet bekend voor? Ja, zo is de oorlog begonnen. Met een campagne tegen de menselijkheid. Door mensen op te hitsen tegen elkaar en een groep verdachten aan te merken als de schuldigen of veroorzakers van problemen waar een groot deel van de bevolking mee kampt. En in plaats van die problemen te bestrijden, werden de geschetste veroorzakers van deze problemen geruimd door de mensen die vochten onder Hitler’s bewind. Niet alleen joden hadden het gedaan in die tijd trouwens hoor. Iedereen die niet voldeed aan de fictieve Arische ideaal kon makkelijk verdacht gemaakt worden met vage insinuaties, het benadrukken van verschillen, het opsplitsen in wij-zij denken. De constante stroom van propaganda, desinformatie en eenzijdige berichtgeving over bepaalde groepen mensen naar anderen toe leidde uiteindelijk tot de slachting van miljoenen mensen.

Want laten we niet vergeten: Iedere dode die viel als het gevolg van desinformatie, propaganda en oorlogsretoriek in de campagne van Hitler om zijn macht uit te breiden, was in de eerste plaats mens. Of die mens nu joods is, of zigeuner of psychiatrisch patiënt, uiteindelijk was het iemands zijn kind. Een mens gesneuveld door leugens en haat zaaien.

Internet is geen fijne plek om langdurig op te verblijven. Als je maar lang genoeg bevestiging zoekt van je eigen gelijk, kom je altijd uit op een informatiefuik. Op sites die precies beschrijven wat jij al dacht: Confirmation bias. Zo kom je in steeds extremer gedachtegoed terecht. En door niet meer de mens achter het label te zien, ben je eerder geneigd deze persoon over wie je zoektocht gaat af te schrijven met minder rechten of zelfs dood te wensen.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.