Nee UWV het is niet eerlijk…

Dan nu even plek maken voor mijn bizarre tirade tegen een gefaald systeem. Dat helaas op individueel niveau nergens verwijtbaar fout gaat, maar als totaal plaatje compleet bizar uitwerkt voor mijn persoonlijke situatie.

Zoals wel duidelijk moge zijn werk ik “gewoon” op zijn minst parttime, maar als je letterlijk elk uur arbeidsgerichte activiteit zou tellen dan kun je haast spreken van fulltime. Ik doe dit onder andere voor mijzelf als ZZP’er in de ICT. Ik help mensen, specifiek mensen uit mijn netwerk die minder affiniteit met de materie hebben, met hun digitale zaken, computers, telefoons en webhosting oplossingen. Dit doe ik legaal, ik sta ingeschreven bij de KvK, ik heb contact gezocht met het UWV en dit alles doorgegeven. Ik houd mijn inkomsten vrij letterlijk bij door mensen te laten pinnen voor elk dingetje. En ik heb een zakelijke rekening daarvoor. Ik gebruik een boekhoud programma voor het berekenen van de belastingen en ik geef mijn inkomsten door. Exacte uren specificatie vind ik moeilijk om bij te houden, want ik ben er gewoon elke dag mee bezig. En als ik iets anders doe dan is dat in het kader van de broodnodige ontspanning / pauze / vrijetijd.

Dus ik werk bijna de hele week als ZZP’er. Daarnaast heb ik een vrijwilliger functie voor het FNV als kaderlid bel ik mensen die in de uitkering zijn beland.

Maar nu komt het: Op papier en volgens het UWV ben ik volledig afgekeurd. Dit klopt dus niet. Ik heb dit al een paar keer geprobeerd recht te zetten. Door mijn activiteiten minutieus door te geven aan het UWV. Maar op den duur heeft het UWV tegen mijn voormalig bewindvoerder gezegd dat ik het maar niet meer door moest geven (??). Overigens val ik inmiddels niet meer onder bewind. Nadat ik een verzoek tot opheffing heb ingediend.

Maar goed, nu ik dus als ZZP’er enige tijd werk, al maanden geen druppel meer drink, stabiel functioneer op een lage dosis medicijnen – vraag ik mij af waarom er bij het UWV nog steeds als “Zonder Arbeidsvermogen” – “Zeer moeilijk plaatsbaar” te boek sta. Dit is voor het UWV alleen een excuus om mij geen subsidie te verstrekken voor verdere opleiding e.d. Dus als ik dit laat rechtzetten, dan krijg ik meteen _minder geld_ ja dat lees je goed.

En nou moet je niet denken dat ik veel geld krijg momenteel hè. Ik krijg van het Minimumloon 75% ongeveer, iets minder omdat ik heb aangegeven ongeveer 500 euro per jaar aan inkomsten naast mijn uitkering te verdienen op jaarbasis als zelfstandige. Voor het uitvoeren van mijn werkzaamheden geef ik diverse kosten op zoals Ziggo en TransIP als bedrijfskosten, dus dat ik überhaupt winst zou maken valt nog maar te bezien. Maar in ieder geval ben ik lekker bezig, gedocumenteerd en zover ik weet volledig legaal.

Misschien zo toch maar (wéér) bellen met het UWV.

Ja sorry ik wil het ook niet op u afgeven. Maar door hoe primitief de geestelijke gezondheidszorg nog is, werkt de classificatie vanuit die hoek eerder arbeidsparticipatie ontmoedigend dan iets anders. En ik probeer dit nu al het hele jaar recht te zetten, bij instanties, huisarts, arbeidsdeskundige etc. Maar het lijkt alsof ik tegen een muur van onwil aan loop af en toe. GGZ heeft letterlijk 20 jaar geleden in mijn dossier gezet dat ik – als metafoor, psychisch een gebroken been heb. Niet alleen hebben ze dat gebroken been toen behandeld met een rolstoel in dit voorbeeld, ook zeggen ze elke keer dat ik wat stapjes zet, dat ik helemaal niet kan lopen. Snapt u mijn frustratie? Enfin ze bellen mij terug

Jelle over zijn Wajong

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.