De theorie rond verslaving en wat ik denk (1)

Beste allemaal, weer een stukje onvervalst opiniërend infotainment in dit blog. In de afgelopen jaren heb ik mij toegelegd op de theorie rond verslaving. Grof gezegd is dat het “ziekte model” alleen met wat ik tot nu toe heb geleerd kom ik er dan niet helemaal uit. Tenslotte zou dat een medisch mirakel eerste klas zijn als ik de hiaten in het ziekte model kon verhelpen. Miljoenen mensen zouden makkelijk en zonder verslaving verder kunnen leven dan.

Okay aanname is bij het ziekte model dat mensen niet kiezen om verslaafd te raken, dat ze daarmee geboren worden en dat de ziekte verslaving chronisch, progressief en terminaal is. Als we dan echter verder zoeken in medische hoek naar antwoorden op deze bijzonder destructieve ziekte dan wordt het naarmate je harder zoekt of steeds stiller of stuit je op spirituele dogma’s.

Als het zo was dat spirituele dogma’s mij konden verlossen van ernstige invaliderende ziektes, dan leefde we momenteel niet in een seculier land, en was de geestelijk leider van welk gedachtegoed dan ook wel de leider van dit land. Even in een notendop.

De theorie van het ziekte model stelt verder dat verslaafden het beste elkaar kunnen helpen, en door elkaar te ontmoeten elkaar door dit slopende proces van terugvallen, uitvallen, omvallen en sterven kunnen begeleiden. Als dit ook maar een houtsnipper sneed wat deed het ziekenhuis dan nog met hoogopgeleide verpleegkundigen, doctoren en medisch specialisten om mensen te behandelen. Volgens deze armoedige logica zouden het beste mensen die eerder een gebroken been hadden, andere mensen met een gebroken been kunnen helpen.

Tot slot is er het fenomeen dat sociale uitsluiting of sociale dwang zou helpen bij het genezen van de ziekte verslaving, dit houdt dus in feite emotionele chantage in en wie daar zich zoals een gezond mens geen zak van aantrekt kan dus niet echt geholpen worden volgens bijvoorbeeld de 12-stappen methode. Ook andere ultimatums stellen aan iemand die ziek is komt uiterst belabberd over. Hoe haal je het in je hoofd om bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel zit te verplichten volgende week te kunnen lopen, en ook nog eens zonder dat je precies weet welk gebrek maakt dat hij niet kan lopen in de eerste plaats.

Dan is er nog de gangbare stigmatisering van verslaving. Deze oude volksmythe reduceert een verslaafde tot zijn gedrag ten tijde van zijn actieve verslaving, en heeft door zijn veroordelende visie het woord “junk” in de wereld geholpen en zo eerder bijgedragen aan het probleem dan aan het herstel van wat dan ook. De verslaafde wordt volgens deze beperkte visie beschouwd als een inferieur mens, iemand met een zwak karakter of iemand die gewoon moeilijk wil doen. Zoals iedereen die een beetje vakliteratuur leest is dit gewoon allemaal onbewezen onzin en kan een militair, brandweerman of verpleegkundige net zo hard een verslaving ontwikkelen als een kind op de middelbare school dat daardoor zijn school überhaupt niet afmaakt.

Daarnaast is het nog zo dat er 1 laatste veel omvattende theorie is die ik persoonlijk het meest vind aanspreken en die de verantwoordelijkheid voor de ziekte niet alleen bij de lijder er aan legt. Want psychologisch gezien valt het lijden tijdens of na verslaafd gedrag te classificeren als wel degelijk een ziekelijke stoornis. Alleen niemand haalt het in zijn hoofd om bij welke andere ziekte of stoornis dan ook – alleen bij verslaving gek genoeg – de lijder alleen aan te spreken op de gevolgen er van. Dit terwijl er een heel stoornis in stand houdend systeem aanwezig kan zijn. Dit laatste noemt met de theory van “Rat Park” en daar is een goede video over die hem kort uitlegt:

Na het bekijken van de video mag ik wel aantekenen dat mijn inspiratie hier even dood liep, dus er komt nog een meer constructief deel 2 hiervan later.

https://escovan.net

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Meer van dit?

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.