‘Managed Living’: Op naar een WIJ-Maatschappij 2.0 (1)

Ik schrijf dit artikel vrij vlot na de vorige paar en ik weet dat dit mij technisch bezien niet het meeste aantal lezers zal opleveren zo, maar dit idee – wat in feite al leeft en ik alleen maar onder uw aandacht breng – is de nieuwe normaal in werking. Het normale normaal voor ons, de buitenbeentjes, de outcasts en degenen waar een ander zich over moest ontfermen omdat we het anders niet hadden gered. Ik introduceer: De WIJ-Maatschappij! (Deel 1 van onbekende reeks)

We Are Building a Religion

Dit artikel is een reactie op een Essay in NRC van 28 juni 2021:
Dit tijdperk van personal branding maakt ons blind voor de realiteit (Opent in nieuw venster)

Hoewel ik niet zo vakkundig schrijftalent bezit thans om een essay te schrijven. Tenminste? Wat zijn de regels eigenlijk? Is een essay nog een essay? 20 jaar nadat ik de laatste schreef? Tenminste dat was voor skool (of is het nu sgool?). Het gaat om de boodschap. En die boodschap is blij. Die boodschap gaat over de maatschappij en een nieuwe manier van leven. Een beheerd leven. Vroeger was dit enkel bedoeld voor mensen die ernstige moeite hadden zich staande te houden in de maatschappij. Maar tegenwoordig zie ik dat veel van wat “vroeger” (lees: 15-25 jaar geleden) ernstig beperkte patiënten waren, zijn nu weer “lekker in hun kracht gezet” en hebben een “eigen plek om thuis te noemen midden in de woonwijk” en meer van die zorg-communicatie-kots.

De bottomline

Iedereen is ergens goed in, niemand kan alles alleen, niemand hoeft ook alles alleen te doen. Met mijn visie, uw implementatie en onze gezamenlijke draagkracht introduceer ik het beheerde leven voor “de Gewone Mens (M/V/x)”. Wat er beheerd moet worden wordt momenteel allemaal in dure zorgkaders bepaald zoals de WMO. Dit betekent meestal dat je problemen hebt! Maar Managed Living is zoveel meer. Managed Living® is leven met elkaar. Alles wat jou echt niet lukt, doet een ander. Dat was natuurlijk ook zo, in principe alles wat je niet aanpakt werd al door de overheid opgepakt, maar daar rustte toch altijd een beetje een taboe op. Je wil toch niet van de Staat afhankelijk zijn? Managed Living is een liberale sociale oplossing. Dat klinkt tegenstrijdig en toch werkt het. Liberaal als in dat het je weer meer vrijheid geeft. sociaal omdat het je helpt en daarbij anderen met jouw leven ook helpt. En jij op jouw beurt waar jij kan anderen helpt. Het lijkt bijna een samenleving! Maar dan 2.0. Een WIJ-Maatschappij!

Wie bepaalt ?

Jij. Jij helemaal zelf. Jij mag de route uitzoeken er zijn alleen een aantal actoren betrokken bij je proces en dit is niet alleen om je te helpen, dit is gewoon fulltime werk voor deze actoren. We onderscheiden momenteel al:

De grote lijnen: De Regie

De professioneel hulpverlener of behandelaar (Psycholoog, psychiater, huisarts of assistent met bevoegdheid) hier wordt aan toegevoegd, als er geen reden is tot medische paniek: De Coach. Een coach kan iedereen zijn, enige verschil, je betaalt hem dus ook zelf. Hoewel ik nog aan het broeden ben om coaches een staatsinfuus te geven, zijn ze momenteel een populaire hobby van iedereen die van alles zelf heeft ontdekt en daar een methode voor heeft ontwikkeld. De coach helpt scherp te krijgen wat je nodig hebt en wie je het best kan inzetten daarvoor. Eventueel met terug verwijzing naar de zorgprofessional als dat is wat je nodig blijkt te hebben. De coach bepaalt namelijk niets en heeft geen enkele bevoegdheid over jouw leven. Daarom kost die ook nog eens geld. Tja. Dat is nu nog zo ja.

Geld beheer

De mentor, bewindvoerder of curator regelde al de financiën en zorg voor zijn pupillen maar we voegen daar gewoon de boekhouder en wat, als je het echt nodig bent: Accountant aan toe! Net wat je nodig hebt. Onder bewind heb je natuurlijk een slechtere rechtspositie. Dus wil je én dat iemand je financiën regelt en dat je vrijheid behoud, dan schakel je een cijferfetisjist in. Van het NIBUD of lokale boekhoud kantoor, of je neemt software, de mogelijkheden zijn legio. De financieel beheerder van jouw leven kan letterlijk iedereen zijn. Al adviseer ik bij voorbaat om geen natuurlijk familielid er voor uit te kiezen in verband met loyaliteit. #FreeBritney!

Huishouden 2.0

In een huishouden 2.0 is alles geregeld zoals het was, alleen waar je het niet rond trekt krijg je nu een supporter. Dus dat kan zijn een incidenteel duwtje in de rug bij het schoonmaken. Het kan ook zijn dat je nu samen met een kookmaatje gaat koken. Het kan zijn dat je een wandelbuddy krijgt toegewezen. Of het kan zijn dat iemand helpt bij het indelen en aanpakken van je tuin of in ieder geval onderhoudstaken die niet onder gebruikelijke interieurverzorging vallen.

Technisch Advies en Implementatie Beheer

Dit betreft letterlijk alles wat je maar technisch kan noemen. De beheerder T.A.I kan bijvoorbeeld zorgen dat een niet gebruikelijke onderhoudstaak wordt opgepakt, maar kan ook een nieuw internet abonnement voor jou op maat samenstellen. Weg met 200 vergelijkingssites die allemaal de goedkoopste zijn – zeggen ze zelf tenminste. De technisch adviseur bepaalt jouw behoeften, locatie en wensen samen met jou op basis van een realistisch budget. Dit kan eenmalig zijn, of een doorlopende service, voor als je vaker tegen dingen aanloopt. Samen met de T.A.I. regel je alles van lichtknopjes tot 5G-netwerk, van centrale verwarming tot glasvezel en van service desk tot aankoop advies. Eén aanspreekpunt voor alles. De T.A.I. regelt het met de provider, het NUTS-bedrijf, de woningbouw, de ondernemer, de aannemer en de klantenservice. Ja dat lees je goed, nu staat er iemand anders voor jou in de wacht. Dat is wel zo makkelijk! En jij kunt gewoon lekker naar je werk of wat je dan ook maar wil doen, zorgeloos.

In het volgende deel kom ik met de: Samenleef Beheerder en de HAP-Slik Coach en de Talenten Tovenaar (al denk ik dat het een formeler naampje gaat krijgen) …

Heb je een ideetje? Gooi hieronder maar in de commentaren! Dan ben jij een deel van dit Wij. 🙂

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.