Herstel op de FPA (3)

Goed dan ga ik in dit verhaal een beetje bouwen naar het einde van het drieluik. Omdat ik denk dat het voor een tijdspanne van hooguit zes maanden wel voldoende beschrijving is. Hoewel ik er even over heb nagedacht zit er verder niet zo heel veel anekdotisch materiaal in FPA Heiloo, dus dat schiet lekker op. Echt, het valt wel mee hoe interessant 6 maanden koffie, praatje, pilletjes en peuken is…
Mocht je er nu net invallen, hier is het eerste deel van deze reeks, gevolgd door het tweede.

Okay, ik was gebleven bij mijn ontmoeting met Paul. Paul ken je waarschijnlijk nog van dit In Memoriam. Hij is helaas begin 2020 om het leven gekomen. Om zijn levende persoon goed te herinneren, heb ik uiteraard gezocht naar beeldmateriaal. Dat ik ook heb. Ik heb er even over na moeten denken of ik het ging plaatsen, embedden of linken. Het is het laatste geworden. Je ziet Paul hier zeer vrolijk en levend en wel, let op: mijn verjaardag in 2017.

Goed ik heb dus zes maanden niet alleen maar zitten duimendraaien daar op Heiloo natuurlijk hè. Er was arbeidsmatige therapeutische en zeker ook leerzame dagbesteding waar we naar toe konden aldaar. Het een en ander was zelfs doeltreffender georganiseerd dan het suffe assemblagewerk dat Forensisch Psychiatrische Afdeling De Boog (GGNet) toentertijd bood. Ik had namelijk – net als Paul overigens – om tegemoet te komen aan onze affiniteit met computers, een baantje in de drukkerij gekregen. We leerden daar met Adobe Illustrator werken. Misschien ken je Adobe™ van het bekendste maar product Photoshop (en Flash, dat niet meer onder ons is..) en dat heeft er helemaal niks mee te maken behalve dat het ook met design te maken heeft. Maar ja, dan had Rembrandt wat meer Photoshop en lijkt Illustrator meer op het werk van Mondriaan. Begrijpt u het nog?

Ik zal het toch uitleggen

Met Photoshop bewerk je foto’s en doe je dus aan de kunststroming realisme tenminste, dat is wat ik bedoel te zeggen – waar het werk van Mondriaan bestaat uit Geometrisch Abstracte kunst. Nou, nog duidelijker: Met Illustrator® teken je lijntjes met wiskundige precisie. Zogenaamde ‘vector graphics’. Vectoren zijn de wiskundige formules die opmaken hoe de lijnen in je ‘kunstwerk’ zich tot het canvas en elkaar verhouden. Zo kun je bogen, hoeken, punten, driehoeken en lijnen maken die met wiskundige formules en zekerheid getekend zijn. Dit is handig omdat als je – zoals wat wij kregen als lesmateriaal – logo’s gaat tekenen. En deze kun je dan opschalen tot het oneindige of in ieder geval zo groot als je maar wil drukken of weergeven op scherm. Daarbij gebruik je kleurstalen. Dit zijn vaste waarden, die uniform zijn voor de kleur en de aanpassing van die kleur tussen het scherm en papier door middel van kleurprofielen. Goed samengevat: Adobe Illustrator is/was de gouden standaard voor het ontwerpen van tekeningen die overal hetzelfde moeten kunnen schalen, weergeven en afgedrukt kunnen worden zoals met logo’s en huisstijlen het geval is. Tot zover dit veel te lange verhaal over mijn dagbesteding. Ik hoop dat je snapt dat ik het nog steeds snap, in ieder geval, want ik ben er echt veel en lang mee zoet geweest. Ook na de FPA voor de webshop van mijn ouders bijvoorbeeld.

Hoewel er echt nog een ton aan details en sappige verhalen in Heiloo liggen sluit ik dit stuk af met *tromgeroffel*: De taxireis terug naar GGNet ! Taxi? Ja, een ‘gewoon ingehuurd’ – Alkmaars vervoersbedrijf heeft me uiteindelijk maar meegenomen van FPA Heiloo terug naar Warnsveld, FPA de Boog weer. Want ze willen me eerst op de trein zetten waarop ik meteen bezwaar aanteken en zeg: “Tja, en hoe gaan al die spullen dan mee?” Wijzend naar een kleine collectie kleren en de computer die ik inmiddels had weten te verzamelen tijdens mijn verblijf. Nou, dat “kunnen we toch per post sturen” – Oh ja? Nou lang verhaal kort: Het werd een duur ritje voor Justitie want ik ben per particuliere Taxi naar huis vervoerd.

Een nieuwe start

Wat zeg ik daar? Naar huis? Ja… Naar een eigen woning. Want eenmaal terug op GGNet wilden ze me daar eerst nog naar Friesland uitzenden. Waarop ik de hakken in het zand heb gezet en gezegd dat ik het niet pik dat ik ergens in het middelpunt van he-le-maal niks met een paar koeien ga lopen werken aan nóg een nieuwe behandelrelatie voor die korte tijd. Nou, dat leverde wat discussie op. Toen zei de behandelaar van GGNet op den duur: “Je moet nog zeker drie maanden, en GGNet is niet jouw thuis, kun je dan wellicht aan een eigen woning komen?” En jawel – dat kan ik op een goede zomerdag met hulp van die rare moeder van mij – had ik voldoende punten voor een heuse galerijwoning in Zutphen. Op drie hoog. En GGNet heeft toen de laatste drie maanden van de behandeling ‘onder voorwaarden ambulant’ gemaakt. Nou voorwaarde was: “Willekeurige urine controles en opdagen bij behandelafspraken op de polikliniek, bij een enkele overtreding: Alsnog naar Friesland” – Okay man! Zo gezegd, zo gedaan.

Ik heb toen voor zo’n kleine 2750 € een complete gezinswoning op drie hoog ingericht dus met de onvermoeibare hulp van mijn biologische moeder en stiefvader hier die echt hebben geholpen om mij ‘goed te laten landen’ met een verse start in het verschiet.

Hacktics
Author: Picasa
Aperture: 3
Camera: DMC-TZ3
Iso: 200
« van 15 »

En dat is waar dit verhaal ophoudt, in augustus 2008 inmiddels. Dank voor uw aandacht 🙂

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

2 thoughts on “Herstel op de FPA (3)

  1. Interessante blog, Jelle! Echt leuk om te lezen! Helaas is je makker Paul in 2020 overleden! Leuk een video van hem te zien!

    Groetjes, Hugo

    1. Dankjewel Hugo.
      Paul zal altijd in mijn herinnering blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.