Herstel op de FPA (2)

Ten eerste wil ik dit deel 2 in de Forensisch Psychiatrische Afdeling beginnen met een situatieschets. Natuurlijk heb ik al verteld over de mores van detentie in de bajesreeks. Maar ook de FPA, ofwel, Forensisch Psychiatrische Afdeling – daar maak je in de regel weinig carrière mee op je CV. Dit is het vervolg van deel 1

Sterker nog, het is beslist geen aanbevelingswaardige trip. Op de FPA zitten mensen met diverse indicaties. Die door de rechter gedwongen zijn om behandeld te worden na het plegen van een delict onder invloed van een ‘gebrek aan de geestesvermogens’ zoals dat deftig heet. Dat betekent dat daar dus (ook) gevaarlijke gekken zitten. TBS-gestraften dus concreet. En hoewel in mijn geval de FPA zonder noemenswaardige geweldsincidenten is verlopen verder – zou ik toch vermijden om deze excursie te maken.

Enfin, ik was gebleven bij het al dan niet wijs benutten van vrijheden. Ik moest het natuurlijk een keer testen toen ik niveau 6 had bereikt. Met ander tuig van de richel, kochten we een bescheiden fles alcohol – wijn ofzo. Natuurlijk werden wij rekels al terstond betrapt bij onze binnenkomst in de kliniek. Nou nou nou, dat werd blazen. Geen P? Kamerprogramma. Tot je nuchter bent niveau 1. Daarna alleen op de afdeling. Die niet veel groter is dan een uit de kluiten gewassen woonkamer. Voor mij duurde dat niet heel lang gelukkig. Enfin, voordat ik weer op niveau 6 zat was ik wel een paar weken verder. Dat was dus mijn enige overtreding.

Goed wat deed ik daar verder? Want ik zat zo’n maand of zes in Heiloo. Als ik me niet vergis. Nou, vanaf dat ik op de afdeling mocht in de 2e week geloof ik, mocht ik naar de creatief. Toen heb ik mijn bewindvoerder eens voorzichtig gevraagd of ik een computer mocht, omdat ik me helemaal de touwtyfus verveelde tussen de koffie en peuken door daar. Er ging mij nog geen lampje branden dat ik inmiddels meer dan 10.000 euro gespaard had, maar ik was des te meer blij toen de bewindvoerder zei: “Ja joh, zoek maar wat moois uit voor jezelf!”

Zo gezegd, zo gedaan. Ik bestelde een moederbord, processor, geheugen, videokaart, harddisk, monitor, behuizing, voeding etc. etc. Toetsenbord en muis… Samen voor zo’n 1100 euro. En liet het hele zwikje opsturen naar het gekkenhuis in Heiloo. Prachtig. Ik had het natuurlijk wel overlegd met iemand maar de dienstdoende verpleegkundigen waren oprecht verbaasd toen ze die week de post voor mij aannamen. “Meneer van der Pal, uw pakketten zijn aangekomen, mogen we even meekijken wat erin zit?” Natuurlijk! Antwoordde ik vrolijk. Waarop we elk doosje en dingetje openmaakte tot het punt dat ze geloofden dat het echt alleen maar computeronderdelen waren. En toen mocht ik het meenemen naar de creatieve ruimte. En aldaar heb ik uit de onderdelen in één klap een supergeile desktop in elkaar geschroefd onder toezicht van de medecliënten, een enkeling werd jaloers en ander nieuwsgierig, hoe dan ook, het was mijn dag die dag. En na een uurtje knutselen met de onderdelen, stond daar een werkende computer. Waar alleen nog Windows – of althans een besturingssysteem – op moest dan. Dat moest ik even uitleggen voor de omstanders, dat als een computer dus 1x piepte toentertijd, dat die het dan dus prima doet. Ha ha. Want ze snapten niet helemaal wat ik met die knipperende cursor en foutmelding wou aanvangen.

Nou ik mocht de succesvol geassembleerde desktop meenemen in mijn ‘zit-slaap-kamer‘ en daar installeren met – ik geloof zelfs nog – Ubuntu Linux (besturingssysteem, alternatief voor Windows red.). En dat was het moment dat ik de tot dan toe iets afzijdige Paul beter leerde kennen. Hij was wel geïnteresseerd in Linux. Sterker nog, hij moest hard lachen toen ik “Ubuntu” zei. “Wat? Er is een Linux die Ubuntu heet?!” Hij vond het bijzonder lachwekkend allemaal. We werden vrienden op de FPA, en bleken allebei HBO ICT te hebben gestudeerd voordat we de verkeerde afslag hadden gekregen in het leven.

Hoe dit verder gaat lees je in deel 3…

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.