Gastblog: Een ervaringsverhaal met Alcohol

Hier volgt een bijdrage van een reaguurder die om begrijpelijke reden anoniem wenst te blijven. Het verhaal greep me aan dus ik publiceer het integraal met toestemming.

Mijn ouders dronken alle twee en gebruikten mij als boksbal vandaar dat ik na het halen van de middelbare school direct opgestapt ben. Ik heb me ingeschreven aan de universiteit voor de studie filosofie/ethiek. Toen ik uit huis ging dacht ik: “Dat zal mij later niet gebeuren”, maar dat liep toch wat anders. Ik heb jaren stevig gedronken tot onze oudste dochter in 1984 geboren is. Mijn vrouw werkte op de I.C. en toen haar zwangerschapsverlof er op zat had ik, buiten mijn werk, ook de zorg over onze dochter.

Op een goede dag was ik de luier aan het verschonen en omdat we ouderwetse katoenen luiers gebruikten kwamen daar ook twee veiligheidsspelden aan te pas. Terwijl ik half bezopen met die spelden bezig was bedacht ik me dat zo´n speld bij de buik van een baby aardig wat schade aan kon richten en werd ik boos omdat ik me tot hetzelfde niveau leek te bewegen als mijn ouders vroeger. 

De halve fles whiskey die ik nog had, heb ik tegen de muur gesmeten en alle drank die we in huis hadden heb ik in de gootsteen gekiept. Dus van het ene moment op het andere ben ik, zonder hulp en/of hulpverleners, gestopt met drinken. Dat was in 1985.

De eerste drie maanden waren een pure hel, want ik dronk 3 flessen sherry of 1 fles whiskey per dag. Dat ik ben gaan drinken op mijn 20e ongeveer, had geen concrete oorzaak, ook mijn slechte jeugd niet. Want ik hou niet van achterom kijken dus van een trauma was er geen sprake. 

Wat ik zeker niet wilde is dat ons kind net zo miserabel op zou groeien als ik en toen ik met die luier bezig was, realiseerde ik me dat ik geen haar beter was als mijn ouders en dat kon maar 1 persoon verhinderen: Ik zelf.

Nu, bijna 40 jaar later, staat er weer van alles in huis, voor bezoek enzo, maar toen ik net gestopt was , heb ik het eerste jaar de drank die over was aan het bezoek mee gegeven als ze weg gingen en het bier kreeg de buurman, zodat ik me niet kon “vergissen”.

Ik drink nu: 2 bakken koffie bij het ontbijt, 1 glas hand geperste sinaasappelsap, om half drie ’s middags en de rest van de dag drink ik ongeveer anderhalve liter water. In het weekend komt daar af en toe een pak tomatensap bij.

Als ik een reclame zie voor whiskey denk ik regelmatig: Daar zou ik wel een emmertje van lusten, maar dat wil niet zeggen dat ik er ook maar over prakkiseer om inderdaad weer aan de drank te gaan. Geen katers meer, geen ruzies om niks, maar rust en inzicht om wat van het leven te maken, wat prima gelukt is. 

Sinds ik gepensioneerd ben handel ik wat in edelmetalen: platina, goud en zilver, met een dagomzet van €2000,- De winst gaat de kluis bij de bank in en als onze enige kleindochter 18 is krijgt zij het hele zwikje. Dan kan ze gaan studeren en heeft ze een mooi begin kapitaaltje. 

Er is 1 algemene stelling waar ik het helemaal mee eens ben: Eens alcoholist, altijd alcoholist. Dat merk ik uit eigen ervaring bij die reclames voor drank. Ik heb destijds gezegd dat als ik ooit nog eens ongeneeslijk ziek ben, ik misschien een glaasje whiskey zou nemen, maar daar ben ik van terug gekomen: het is genoeg geweest. 

In mijn studietijd , in de zogenaamde Hippie jaren heb ik met regelmaat hasj gerookt en één keer heroïne gebruikt, waar ik zo beroerd van was dat ik dacht:  Dat is eens maar nooit meer, want ik heb kotsend uit het autoraam gehangen van Amsterdam tot Alphen aan den Rijn. Wat we destijds ook met regelmaat gebruikten was LSD, maar ook daar had ik gauw mijn buik van vol. Later heb ik twee keer coke gebruikt, begin jaren 80, en dat vond ik ook kudt met brede velgen en dus niet voor herhaling vatbaar.

Het enige wat ik nu gebruik, is zware shag, en ik peins er niet over om daar op mijn 70e mee te stoppen. 
We hebben hier sinds begin jaren ’90 één of meer computers, waarvan ik er twee gebruik voor mijn edelmetaal handel en eentje, een Chromebook, gebruik ik voor andere zaken en dan nog het meest om muziek te streamen via Spotify of YouTube. Porno kijken hebben we ook wel gedaan, maar na bijna 40 jaar huwelijk is daar de lol ook wel zo´n beetje af. 

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.