Choices

Acceptatie maakt alles makkelijker

Het begon met een terloopse opmerking op Twitter, die ik nu graag verder even toelicht:

Ik heb in het voorbije jaar min of meer gekozen om niet meer “zwak, ziek en misselijk” te zijn. Ik heb geaccepteerd dat ik beperkingen heb, laat het daarbij en zwelg niet meer in zelfmedelijden. Ik pak aan wat ik kan en wat niet gaat dat is dan maar zo. En dat werkt zo goed!

Deze tweet kreeg in no-time een heleboel likes voor mijn vrij kleine account dus ik heb hier blijkbaar goud in mijn handen. Ten eerste wil ik benadrukken dat er niet een bewust moment was waarop ik de keuze maakte en poef alles was goed. Zo werkt het niet. Ik begon met meerdere keuzes om mijn leven te verbeteren en heb daar letterlijk jaren over gedaan om uiteindelijk te komen waar ik nu ben. En hoewel dat nog niet perfect is, ben ik wel een stuk meer content met hoe het nu wel gaat.

En dat is dus het hele eiereten, ik mocht wel eens een keer accepteren dat ik ook gewoon een mens ben, met menselijke tekortkomingen en niet een eeuwig maakbaar en aanpasbaar wezen. Ik heb jaren geleefd met een soort illusie dat ik mezelf in elk opzicht moest verbeteren. Ik weet nog dat mijn stiefvader een keer zei: “Van wie moet dat dan?” Dat was wel een waardevolle boodschap die wat los maakte in mijn brein. Ik was op zekere momenten eerder zelf de dictator van mijn eigen leven geworden waardoor ik in constante ontevredenheid met mezelf leefde. Pas toen ik bepaalde tekortkomingen die nou eenmaal niet te veranderen bleken los liet, toen gebeurde er weer wat.

Overigens wil ik nergens hier suggereren dat je als je deze realisatie doormaakt, je je nooit meer slecht zult voelen. Ook ik heb nog wel eens een rotdag. Of zoals vandaag had ik ontzettende opstartproblemen en een klus die ik gepland had heb ik af moeten zeggen. Terwijl ik echt het geld wel kon gebruiken. Dus het is niet zo dat het dan in een keer regenboogjes en vrede is altijd. Maar door te kiezen wat ik doe met mijn gevoel, ga ik er al weer wat beter mee om. Zo heb ik toen ik vanochtend signaleerde dat het even niet zo lekker liep, ruim van te voren de buurman voor wie ik de klus zou doen afgebeld, en ben nog even op bed gaan liggen teneinde alsnog voldoende rust te pakken. Ik had ook al een paar gebroken nachten achter de rug dus het was in dat opzicht helemaal niet gek dat ik even erg vermoeid was.

Wat ik vroeger deed als zoiets gebeurde? Nou van alles dat het erger maakte. Blowen, drinken of gewoon stront chagrijnig worden om iets wat gewoon zo was op dat moment. Van de middelen kan je sowieso wel snappen dat ze niets oplossen. Maar ook het in verzet gaan tegen jezelf heeft helemaal geen zin realiseer ik mij de laatste tijd steeds meer. Ik kan vandaag gewoon die rust even pakken. Even wat minder kilometers lopen bijvoorbeeld en er gewoon een beetje een safe-space-dagje van maken. Die vrijheid heb ik tenslotte gekregen met mijn uitkering. Dat is het hele doel ook ooit geweest om mij niet meer verplicht te werk te stellen. Dat ik niet zo hoefde te lijden.

Resumerende: Het gaat er dus in mijn citaat hierboven niet over dat ik nooit meer nare gevoelens heb, maar dat als ik ze heb dat ik het er gewoon laat zijn zonder mezelf ook nog te veroordelen of andere mensen al te veel lastig te vallen met mijn rot gevoel. Vandaag doe ik dat door mij een beetje af te zonderen. En dan weet ik dat ik morgen weer een stuk fitter ben. Ik heb mijn vriendin ook gewoon gezegd dat ik me even moe voelde en daar laat ik het dan ook bij. Scheelt wel een heel stuk dat ze hier niet in huis woont, haha.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: InfotainmentTags: , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.