Zij die het niet haalden

Dit topic moest ik nu even tikken. Het is een soort van ode. Als ik goed genoeg mag zijn om hen een ode te brengen. Zij die het niet haalden. De strijd tegen drank, drugs of gewoon tegen het leven en vooral haar sores.

Ten eerste Mike. Mike was getuige op mijn bruiloft. We kenden elkaar jarenlang. Hij kampte met bipolaire stoornis, alcoholverslaving en in mindere mate speedmisbruik. Door deze gruwelijke combinatie waar ik dus juist van af wou, heeft onze vriendschap het niet tot zijn plotselinge dood gered. Ik heb hem “verraden” althans de wijkagent op hem afgestuurd toen hij – ongetwijfeld goed bedoeld – weer wiet door mijn brievenbus deponeerde. Ik had naar mijn inzicht duidelijk aangegeven dat ik dat niet kan gebruiken. Hij was erg enthousiast over dat plantje echter. Ik heb spijt tot de dag van vandaag dat ik het zo heb laten escaleren, dat ik niet eens bij zijn afscheid kon zijn. Nadat hij eerst zijn huisje al verloren was door brand en later zelf vrij spontaan overleed door natuurlijke dood. Ik vraag me soms nog wel af of zijn leefstijl meespeelde. Maar het zal niet meer uitmaken. Ik maak niks ongedaan. (RIP 2018)

Dan was er Paul. Hem had ik leren kennen tijdens mijn opname op de FPA Heiloo in 2008. We hadden altijd contact gehouden. Een gedeelde passie voor computers. En beide HBO niveau. Op de één of andere manier wist hij het niet te halen na de opname in die tijd om een huisje voor zichzelf te regelen. Ik heb me altijd afgevraagd wat dat was dat het voor hem onmogelijk bleek om te rehabiliteren. Hij gebruikte nauwelijks drugs of drank dus dat was het niet. Af een toe een beetje hasj, tegen de pijn (geestelijk) zei die en een biertje lustte die ook wel. Nooit last van hem. Was een nette man met een hoog decorum. Die gewoon niet beter terecht raakte. Ik vraag me tot vandaag af wat ik had anders had kunnen doen. Had ik hem een woning moeten aanbieden toen hij nergens meer terecht kon? En toen de pandemie uitbrak, had ik toch moeten langsgaan in Zwolle? Ook hier valt niks meer aan te doen. Hij werd dood gevonden in het water. Er is een mooi stuk voor de krant geschreven waarbij ik de foto’s en mijn verhaal heb aangeleverd. (RIP 2020)

Dan als laatste en dan hou ik het er even bij want dit kost me al teveel: Marc. Marc was een bijzonder man, vader van dochters en bijzondere cannabis hippie met handelaarsgeest en een levendige fantasie. Wat sommige mensen hem wel kwalijk namen. Als hij iemand in zijn verhaal had meegesleept. Het punt was dat hij er zelf in geloofde. En het verdedigde te vuur en te paard. Toen hij gescheiden alleen leefde heeft hij jammerlijk letsel opgelopen dat hem meteen de beschikking gaf over heel veel pijnstillers (tramadol en oxycodon) en dat naast zijn ADHD medicijnen (Ritalin) en het drinken van behoorlijk wat bier op een dag met een jointje. Ik had moeten zien dat hij er aan dood ging. Het at nauwelijks. Ik gaf wel eens een pizza. Maar dat hielp niet echt voor de termijn. Zijn moeder bracht hem in de laatste dagen eten. Op den duur vlak voor zijn dood hadden we een conflict gekregen. Ik zou niet meer weten waarover. Maar ik liet niet tegen mij schreeuwen en heb even afstand genomen. Twee weken later belde zijn moeder, hij lag al een tijdje dood in huis. Ik was de laatste die hem levend had gezien. (RIP 2015)

Verder een algemeen in memoriam voor iedereen die ik vergeten ben of nu oversla. Ik ben niet de beste in afscheid nemen dus hier mag u het mee doen. Ik tik dit met de tranen op mijn wangen. Tranen reinigen de ziel, zegt men. Maar de littekens die daar achterblijven zullen niet meer weg gaan, tot ik zelf het loodje leg. Rust zacht lieve vrienden. Jullie kwamen allen veel te vroeg bij Petrus, maar blijven heel lang bij mij – in memoriam. :'(

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: AutobiografischTags: , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.