Doodsangsten

Hoewel dit autobiografische stukje niet letterlijk over de angst om dood te zijn gaat, tenslotte heb ik mij meer dan eens daar juist getracht naar toe te brengen, gaat het meer over de angst om het op verschrikkelijke en eenzame wijze te gaan. In dit stukje ontleed ik bij mijzelf wat mij nou toch allemaal zoveel angsten aanjoeg.

Ten eerste wat ik zo kan bedenken zijn de grote ingrijpende levenservaringen van psychoses en later zelfs een heuse detentie bepalend geweest voor het uit de hand lopen van mijn angstpaniek achtige symptomen. Ook het gebruik van voorheen harddrugs maar veel langer nog wiet en daarna voornamelijk alcohol hielp bepaald niet bij het evenwichtig houden van alles dat mij angst aanjoeg.

Dan wat de feitelijke angst gedachten waren, iets wat mij stomweg nooit is gevraagd in 19 jaar GGZ-behandeling. Ik maak geen grap nu. Maar wat mij heel lang heel veel angst heeft aangejaagd is het gebrek aan privacy ofwel de gedachten en ook wel serieuze verschijning dat ik altijd in de gaten werd gehouden. Het volstrekt onheilspellende gevoel dat ik geobserveerd werd door een voor mij onbekende en mensen van wie ik niet wist wat hun intenties waren.

Daarbij waren er de meer reële angsten gebonden aan mijn stoornis en mogelijkheden om te verblijven en huisvesting te mogen genieten. Dit betreft dus meer angsten van existentiële aard. Altijd als deze angsten mij overvielen kon ik wisselend paranoïde of ronduit dreigend worden in mijn houding omdat ik wél bereid ben om te vechten voor mijn opgebouwde bestaan. Dus alles en iedereen die in mijn optiek direct of indirect een bedreiging vormde voor mijn zorgvuldig weer opnieuw herbouwde leven, kreeg voorheen – vooral ook aangewakkerd door de ontremming van benzo’s en alcohol, de volle laag verbaal.

En dat terwijl ik van mijzelf, zoals ik werkelijk ben, een heel rustig en haast relaxt karakter heb. Ik ben tegenwoordig al wat langer niet meer zo angstig dat het de term paranoia hoeft te dragen. Zeker niet zo bang dat ik elk moment uit mijn huis gezet kan worden of ontvoerd kan worden door de Staat. Maar in het verleden zorgden dit soort angsten wel voor een flinke ontregeling van mijn emoties en gedrag. Nadat ik in 2019 de interne behandeling bij Afkickkliniek SolutionS volgde, en daardoor de hele dag fulltime werd blootgesteld aan zowel mijn angst voor “de ander” als dit zonder medicijnen of alcohol moest ondergaan, was dit een behoorlijke vorm van exposure.

Ik heb bij het afkicken van de benzo’s letterlijk dermate grote angst uitgestaan dat ik kleuren en geluid feller ging waarnemen, dat is dan dus pathologie als gevolg van zeker 10 jaar dagelijks grote hoeveelheden kalmerende stoffen (Tranxène) consumeren, op dokters voorschrift notabene. Wat wederom mij niet bijzonder bekend was, was de nawerking of hoe heftig de ontwenning zou zijn. En na afloop van de behandeling, toen ik nog maanden angstig en gespannen thuis heb doorgebracht met echt serieuze paniekaanvallen, is door een nieuwe psychiater toch weer besloten om mij een kleine dosis van hetzelfde type medicijn (Valium) te verstrekken echter dan deze keer wel met een “veilige optie” van hooguit 2 uit de 3 dagen zodat gewenning niet zo snel optreed.

Goed een angstig gemoed is zelden goed. Zal ik maar besluiten. Ik liep net rond 1 uur ’s nachts een wandelingetje door het ietwat regenachtig doch heerlijk stil en uitgestorven Zutphen en dat maakte dat dit verhaal zich ineens opdrong aan mijn schedel. Iets wat mij positief stemde. Want ik had sinds 1 mei al niks meer gepost en de deadline ligt zo’n beetje op 1 artikel per week heb ik mij voorgenomen.

Nou hopelijk is nu een beetje meer duidelijk hoe belangrijk adequate angstbehandeling is. En bij voorkeur niet door mensen maar gewoon af te schilderen als “Paranoïde” en het daarbij te laten, want daar word dus niemand wijzer van verder.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.