Beledigd zijn, ook ik kan het

Normaal ben ik zelf de strengste corrector van zowel mijn gedrag als mijn emoties en hou ik me werkelijk voor veel meer zaken verantwoordelijk dan dat er van mij gevraagd wordt. Een enkele keer weet een terloopse opmerking van een ander mijn gepieker echter ook aan te wakkeren. Zeg maar gerust dat ik me dan beledigd voel.

De onzin van Beledigd Raken

Het gebeurt de laatste tijd wel meer dan eens dat ik opmerkingen krijg die niet alleen niet zo goed doordacht zijn maar ronduit kwetsend. En dan doel ik specifiek op de opmerkingen in de trant van “Ga hulp zoeken” en “Zorg dat je een psychiater ziet” ik bedoel mensen, zijn jullie helemaal knettergek geworden? Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen om de achterlijkheid die ik waarneem in zo’n opmerking te duiden. In de eerste plaats kan ik een verwijzing naar dit blogje eruit doen hierrrr waar ik omschrijf dat ik het helemaal niet zo slecht heb tegenwoordig. Daarnaast kan ik op omstandigheden duiden zoals mijn financiën hierrrr. Ook wederom niet slecht. Tot slot kan ik je wijzen op dat ik hier toch duidelijk uitleg dat ik na 19 jaar af en aan therapie eindelijk er wel klaar mee ben. Daar lees je onder andere dat ik een ontslagscore in Global Assessment of Functioning heb van 70 – dat is bizar goed. Niemand met een GAF70 heeft dringend medische zorg nodig. Het betekent letterlijk dat er maar een minimale of milde beperking aanwezig is op het gebied van wonen, werken of sociaal functioneren. Nou ben ik afgekeurd nog wel tenminste, dus daar zal het mee samenhangen dat het niet nog hoger is.

Weet je wat het probleem is van deze mensen als ik het zo bot mag analyseren: Mij verwijzen naar de GGZ terwijl ik daar toch best wel al een tijdje rond heb gelopen lijkt in hun hoofd gewoon het meest logisch of althans de kortste route om tot een bevredigend antwoord te komen als ik iets benoem dat moeilijker is dan een praatje over het weer. Tenminste zo lijkt het. Kijk en wat er dan gebeurt is dat deze oordeelsonbekwame faalhazen hun eigen onmacht op mij en mijn verhaal projecteren. Want ik heb me dus nogmaals helemaal laten nakijken en ik ben vandaag de dag niet veel gekker dan your average Joe. Dat wil zeggen ik ben niet regelmatig in contact met de instanties, wordt niet van de straat geplukt waar ik ook niet dronken over heen waggel zoals vroeger. Ik heb letterlijk alles gedaan wat verplicht is als je een uitkering hebt om te werken aan herstel. En wat er nu nog rest, dat is gewoon hoe ik ben. En daar mag ik dus best tevreden over zijn.

Niet gek (meer)

Het is echter niet altijd voor mensen even goed te bevatten wat ik hier doe. Iedereen die mij wel werkelijk ontmoet heeft ooit weet ongeveer in context te plaatsen wat mijn soms iets dramatische schrijfvaardigheid is en wat mijn werkelijke zelf behelst. Kijk ik snap best dat ik ook al zou ik nog 100 pagina’s toevoegen aan dit blog er altijd halfies zullen zijn die liever niet nadenken en dus maar een oordeel eruit flappen. Dus voordat ik verder in de verdedigingskramp schiet, hier een plaatje om in te lijsten van mijn favoriete vriendin die ook wel eens wat schrijft:

Loesje komt net als ik uit Arnhem. Fantastisch.

Maar nogmaals het is allemaal helemaal niet mijn verantwoordelijkheid om de gedachten van anderen over mij te beheersen. Ik kan er tenslotte nooit voor zorgen dat ik nooit meer een nare opmerking krijg of nooit meer op onbegrip stuit. Hoewel veruit de meeste reacties op dit blog buitengewoon okay zijn. Mensen vinden het dapper, mooi geschreven, goed verteld, etc. etc. – en als ik mij goed voel geloof ik die mensen dan dus ook. Soms blijft er gewoon zo’n klaphork tussen zitten met een negatieve en afbrekende houding. En als ik mij slecht voel, of sowieso zo’n dag heb dat alles harder binnenkomt, dan is dat vervelend. Maar uiteindelijk is het mijn leven dat ik nu al ruim 38 jaar wel aardig manage en hoef ik verder niet samen te wonen met negatieve en afbrekende, zelf niet zelden dringend een checkup door een psycholoog behoevende, sujetten. En daar laat ik het dan ook maar bij.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.