Verantwoordelijkheid nemen (1)

Beste iedereen, lieve lezers en nieuwsgierige aagjes … vandaag een serieuze noot over herstel. Herstel is elke activiteit die bijdraagt aan een beter leven ondanks een beperking. Of dit een psychische beperking en lichamelijk beperking is maakt niet zoveel uit. Het gaat er om dat men zonder voorbij te gaan aan de ernst toch zo optimaal leert leven met de vaak chronische kwetsbaarheid of beperking die men heeft.

Okay ik begin dit verhaal met hoe het Niet moet: Het projecteren van je problemen op andere mensen, objecten of dieren. Misschien ken je wel zo iemand. Heeft een serieus probleem of problemen maar zoekt de oorzaak buiten zichzelf of geeft anderen ronduit de schuld van zijn misère of maakt anderen het leven ook nog zwaarder uit pure onmacht en rancune. Dit zijn geen gezellige mensen. En uiteindelijk als ze volharden in dat gedrag blijven ze alleen of met alleen gelijksoortige ramptoeristen achter. Ik heb zelf zo mijn fair share van dit soort hopeloze toxic personen gekend.

Een enkeling is gewoon letterlijk alleen dood gevonden in zijn huis nadat die daar al twee weken lag te ontbinden. Ik was de laatste die hem levend had gezien. Hij had het moeilijk, maar dit lag aan iedereen behalve zijn eigen gedrag. Hij gebruikte veel drank en drugs samen met voorgeschreven medicijnen. En at niet voldoende gezond. Wat er zich precies heeft afgespeeld nadat ik weg ging is mij niet bekend. Ik heb tot op heden altijd aangenomen dat de lekkere cocktail aan middelen en gebrekkige leefstijl hem direct of indirect fataal is geworden.

Heftig? Jazeker. Voor mij toentertijd reden om het roer om te gooien. Want zo wou ik dus even niet eindigen hè, om dood gevonden te worden door mijn moeder op 43 jarige leeftijd nadat iedereen mij in de steek had gelaten. Afschuwelijk. Maar dat is dus wel wat er kan gebeuren als je geen verantwoordelijkheid neemt voor elk deel van herstel waar je wel invloed op hebt of met wat hulp en moeite zou kunnen hebben. Ik ben toen dus volledig, anno 2015 gestopt met het incidenteel consumeren van amfetamine en andere harddrugs. Dit betrof vroeger speed, later MDPV en weer later kreeg ik clandestien Ritalin. Toen ik ook nog eens verzeild raakte in een akkefietje waarbij ik een voorwaardelijk sepot kreeg voor huiselijk geweld, was de maat echt wel vol.

En nu kom ik aan bij gerichte herstel activiteiten sinds die tijd. Eerst las ik het boek AHA van Marnix Pauwels. Dat moest even indalen. Verder ben ik dus door de totale hel gegaan van volledige onthouding van alles wat maar als stimulerend middel aan te merken viel op koffie na. Dit betekende dat ik het allemaal ging opschuiven naar alcohol, en ook dat is natuurlijk geen fijn goedje. Ook de wiet kapte ik radicaal mee rond die tijd. En nu kan je het verwerpelijk vinden, maar ik heb iedereen die mij probeerde te weerhouden van herstel, zoals dealers en gebruiksmaatjes die tot letterlijk zover ging als het deponeren van drugs in mijn brievenbus, erbij genaaid. Verlinkt en gesnitcht. Iedereen op 1 dealer na die letterlijk zei: “Als jij eruit wil, dan respecteer ik dat en zien we elkaar niet meer weer” en zo geschiedde. Dat had iedereen dus kunnen doen, maar de hardnekkige gebruikers en dealer kliek die allemaal toch wel een ‘aandeelhouder in hun gebruik’ kwijt raakten hebben het toen afgelegd tegen mij en handhaving. Stuk voor stuk zijn ze opgepakt, aangepakt of gewoon zelf ook gekapt. Of overleden dus.

Het is natuurlijk radicaal zo’n traject, en je mag wel stevig in je schoenen staan om zo te kunnen denken en doen, maar hier zijn we, 2021 en ik ben clean van alle dope en alcohol gebeurt echt meer niet dan wel dat wil zeggen soms overtreed ik mijn HALT-factoren nog wel eens en is het weer even repeat, opnieuw, vallen en opstaan, maar meestal ben ik broodnuchter. Niet te verwarren met Herman Brood overigens. God hebbe zijn ziel.

Nou ik merk dat het een langer verhaal wordt, dus ik splits hem op in delen, en voor nu onthoud: Werken aan jezelf is het mooiste wat er is want je plukt er zelf als eerste de vruchten van. Tot het volgende deel uit deze reeks.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

2 thoughts on “Verantwoordelijkheid nemen (1)

  1. Goed bezig Jelle.

    1. Dankjewel Arjen! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.