Huishoudboekje van een Wajonger

Beste iedereen. Ik merk het in sociale media. In hautaine reacties. Tot ronduit afgunstigen. Mensen die gewoon geen idee hebben hoe het is. Om te moeten besparen op essentiële levensbehoeften. Dus ik geef openheid van mijn huishoudboekje. En laat ik maar meteen zeggen dat ik het nog aardig goed heb vergeleken met mensen die in de participatiewet zitten. Ik heb geld voor hobbies. Dat heb je in de bijstand dus Niet.

Nou om maar meteen met de deur in huis te vallen: 1096 euro. Dat is wat ik krijg van het Rijk omdat ik sinds mijn studententijd een Ernstige Psychiatrische Aandoening heb opgelopen en dientegevolge afgekeurd ben. Dat heet een Wajong uitkering. En wat jij ook mag denken dat het is: Het is een inkomen voor mensen die voordat ze een inkomen kunnen vergaren door hun leeftijd of omdat ze nog op school zitten, invalide raken. Het heeft niets met intelligentie, ras, geaardheid etc. te maken. Het is WAO voor jonge mensen. En het houdt niet over. Het is een voorziening die uit gaat van 75% van het Wettelijk Minimum Loon. 1096 euro Netto dus. En 8% vakantiegeld toeslag. Dat zit in elk salaris tenslotte, ook dat van bijstandsgerechtigden.

Nou gaan we even plussen en minnen hier, ik heb de rekeningafschriften hier op papier liggen maar lijkt me iets te ver voeren om die te screenshotten. Tenslotte hoeft u niet ALLES te weten en ik ben ook geen verantwoording over mijn inkomen verplicht aan u. Ik schrijf dit blog omdat sommige mensen het gewoon niet snappen en het gekscherend ‘gratis geld’ noemen en denken dat je er rijk van wordt. Nogmaals: Driekwart van het minimumloon, en dat is dus te weinig. Het minimumloon is al te weinig voor veel mensen. Zo’n 2,2 miljoen mensen in dit land hebben hier mee te maken. En een kwart minder houdt dus helemaal niet over.

Gelukkig of moet ik zeggen, nog erger, is het dat de overheid dit weet en een bizarre maatwerkconstructie heeft opgetuigd genaamd “Toeslagen”. Juist en waar kent u Toeslagen ook alweer van? Nou, niet bepaald van de perfecte uitvoering mag ik u herinneren aan de duizenden huishoudens die onder water gezet zijn met de dood tot gevolg als gevolg van wegkijkbeleid?

Goed voor ik cynisch word, zal ik maar tot mijn overzicht komen. Ik betaal hier 605 euro huur in de maand omdat ik het geluk heb getroffen een tijd lang getrouwd te zijn geweest en daardoor een redelijk aardige woning heb voor iemand met een uitkering. Met een tuin. Ik dank god op mijn blote knieën dat ik hier mag wonen. Want nogmaals, ik heb het dus redelijk okay vergeleken met mensen in de bijstand of schuldsanering. Al houdt dit ook niet over want zag je wat ik net zei: 605 euro huur, elke maand weer, van 1096 – we komen al bijna in de knel. Gelukkig snapt de overheid dat ook en subsidieert de helft via Huurtoeslag. En gelukkig gaat dat in mijn geval goed omdat ik bewind heb aangevraagd bij mijn echtscheiding. Dat is dus Beschermingsbewind. Dus niet schuldbewind. Beschermingsbewind is voor een ieder die niet wil verzuipen onder de bizarre regeldruk in Nederland en wie recht heeft door een beperking zoals ik bijvoorbeeld. Dus een stichting beheert mijn financiën. En ik heb weer geluk dat mijn Stichting Individueel Vermogens Beheer – een bonafide organisatie is, die mij niet kaal plukt. Want ook dat gebeurt.

Bewind kost 1300 euro per jaar ongeveer, maar omdat ik dat niet kan betalen krijg ik daar bijstand voor. Dus de gemeente Zutphen betaalt het bewind over mijn goederen en bescheiden of eigenlijk minimale vermogen. En als ik zeg minimaal vermogen bedoel ik: Het concept spaarrekening kost mij meer geld dan dat er op staat.

Waar was ik ah ja, laten we rekenen met een huur van 300 euro, want dat is wat ik feitelijk betaal. Dan komen er de zorgkosten. 144 euro per maand. Ook hier is de overheid zich ervan bewust dat ik deze verplichte voorziening helemaal niet kan betalen, al zou ik het willen, dus ik krijg 100 euro subsidie in de vorm van Zorgtoeslag. Dus ik heb een soort Ziekenfonds-regeling voor 44 euro per maand netto. Echter, Verplicht Eigen Risico. En ik ben tot op heden chronisch ziek volgens de instanties en de werkelijkheid haalt het ook maar net aan in sinds kort dus ik ben gewoon 385 euro boete op ziek zijn kwijt elk jaar. Dat moet ik dus maandelijks aflossen. Dat is 38 euro per maand extra dus. Kortom mijn verplichte ziekenfonds kost de facto 80 euro per maand.

Nou dan heb ik ook gewoon nog nutsvoorzieningen zoals Gas, Water, Licht dat kost alleen al 150 euro per maand. Daar bestaat ook geen subsidie of korting voor. Dat kost het gewoon. En dan ben ik nog zo slim geweest om het voor 5 jaar vast te zetten tegen een acceptabel tarief zodat ik niet elk jaar moet goochelen hiermee.

Dan, en nu kun je boos worden want dit is echt een grote hap geld uit mijn inkomen, maar Internetzaakjes kosten mij alles bijelkaar ongeveer 120 euro per maand. Let wel: Ik zit niet op een sportschool, ga zelden of ooit naar Theater en Bioscoop tenzij iemand voor me wil betalen. Ik ga niet stappen in het weekend. Ik heb nul komma nul uitgaansleven. Internet is mijn toevluchtsoord voor zowel studie als vermaak. Getuige dit blog. 120 euro dus. Elke maand weer.

Nou dan zijn er nog verplichte uitgaven aan GBLT, Waterschappen, Afvalstoffenheffing en belastingen joh ik kan het wel allemaal precies optikken maar het is mij zelfs niet eens duidelijk welk deel ik nu precies betaal en welk deel ik terugkrijg van de Staat omdat ik het wederom niet kan betalen. Enkele tientjes per maand weer hier op de balans.

Dan benut ik het vrij ruime en waar ik zeer dankbaar voor ben, riante leefgeld van 10 euro per dag. Daar kan ik al mijn eten en drinken van kopen. Elke dag weer. En omdat ik mijn verslavingen behoorlijk onder controle heb gekregen, red ik het daarmee. Ik rook en drink niet bijvoorbeeld. Maar mensen die daar last van hebben redden het echt niet met een tientje per dag. 315 euro per maand leefgeld dus.

Goed voor ik alle details verlies, laten we de balans opmaken:

1096 – (300 + 80 + 150 + 120 + 315) … Nou ik kom er op dat ik nog een heleboel niet heb opgeschreven … Want feitelijk hou ik voor kleding en incidentele kosten maar 75 euro per maand over. Dus ook als de wasmachine kapot gaat. En ook als ik moet reizen bijvoorbeeld. Een auto? Grappig concept, maar dat is echt voor mensen met een volwaardig inkomen. Van een WAJONG lukt dat meestal niet.

Hopelijk is nu duidelijk dat niemand hier voor kiest, dat het niet overhoudt en dat het zelfs nog kariger is voor mensen met een Bijstand. Ik heb nog “geluk”. En daarom zeg ik: Klik op de banner die nu volgt. En teken de petitie. 14 euro per uur, minimaal voor iedereen. Dat is niet een bizarre eis, dat is broodnodig.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: Infotainment

2 thoughts on “Huishoudboekje van een Wajonger

  1. Getekent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.