Ik kan het wel niet (5)

Beste Allemaal. Het was een weekje stil. En toen het mij begon te jeuken dat ik toch wel bizar onproductief begon te worden. Heb ik maar eens een mede auteur aangesproken. Dat was een korte krachtige tip die ik kreeg. En daarom volgt nu mijn verhaal over Medicatie Tweaking, verwerkt in dagboekvorm.

Eerdere delen uit deze reeks:

Medicatie, ik had het onderwerp pas een enkele keer genoemd tenslotte. Een korte samenvatting voor wie er net in valt. Ik heb al 19 jaar antipsychotische medicijnen als gevolg van een psychotische stoornis en meerdere episodes. Nou ik heb er lang tegen lopen vechten, iets wat jonge mannen wel vaker doen. Lekker schoppen. En met een joint in de hand bleef ik daar ook lekker in hangen voorheen. Zo niet de afgelopen jaren. Waarin ik rasse schreden maakte en zowel al die F*ck Drugs als een groot deel van de medicijnen achter me liet. En later via GGNet er weer een beetje bij kreeg om het definitieve recept te bepalen.

Waar ik vandaan kom

Ik had sinds jaar en dag een depot-variant Risperdal. Risperidon Consta heet dat spul, dat was dus een tweewekelijkse injectie in de bilspier op de poli. Daar kreeg ik bizar veel van 37,5 mg per 2 weken. Klinkt als weinig, is echter een zeer potent goedje. Nou om een lang verhaal nog langer te maken kreeg ik van 2008 tot 2019 ook nog 50mg Tranxène zo nodig erbij, dat werd dagelijks. En toen had ik een probleem en werd ik een halve zombie. En ja, ik was er zelf bij. Maar pas toen ik naar de huisarts ging voor mijn alcohol verslaving toen kwam ik er echt achter dat 50mg Tranxène PER DAG dus echt veel te veel en bovendien zeer verslavend is. Ik wist natuurlijk wel dat het geen onschuldig middel was, maar ik had het toch van de dokter?!

Boy was ik naïef betreffende medicatie. Enfin. Voordat ik aan dit verhaal begon, had ik dus nul inspiratie of flow zoals ik dat pleeg te noemen. Toen vroeg ik een echte journaliste hoe zij het doet, dat wil ik er hier nog even tussen plakken ter lering en vermaak.

Gratis #protip

Goed zoals hier ook al uiteen gezet, ging ik naar Solutions, waar ik tussen de therapie door vooral veel aan de schrijf en praat opdrachten werd gezet. Schijnt allemaal heilzaam te zijn.

Ik kwam bij Solutions weg met nul benzo’s en middendosis Abilify. Dat wil zeggen, dat ik 20mg per dag slikte. Hoewel ik de psychiater van Solutions wel had gevraagd om een Antidepressivum (SSRI) – kreeg ik die helaas niet. Daar zijn goede redenen voor te motiveren maar ik liet het er niet bij zitten.

Want nadien, na mijn pogingen om mezelf te redden met dat ene pilletje per dag, kwamen de angsten, de schaamte, de depressies en de algehele motivatieproblemen welke door SolutionS allemaal onder de paraplu van Karakter en Uitgestelde Rouw werden gezet. Okay, Prima. Nog steeds merendeels tevreden over SolutionS Voorthuizen. En mijn werkelijke karakter geeft vrij weinig om wat iemand die ik nog geen 3 maanden ken denkt van mijn karakter *padum tisj*.

Goed ik ging dus naar GGNet, ditmaal met open vizier, redelijk zuiver bloed zonder vervuiling, dus een helder doch negatief hoofd en zonder verzet. En wat er toen gebeurde, zal iedereen verbazen!

Ik heb de afgelopen maanden keihard lopen Tweaken met Medicatie. (dat betekent: Sleutelen aan de optimale mix) en we zijn er uit gekomen. Hoewel de rollercoaster zeker niet gemakkelijk ging hebben we het volgende in deze volgorde ingezet:

Ja mensen, nu gebeurt het!
 • Als eerste Escitalopram (Lexapro) 10mg erbij – 3 maanden indalen
 • Dat was te weinig het werd 15mg Lexapro – 3 maanden indalen – ik begon iets te merken! Maar nog net niet voldoende
 • Toen de laatste stap met deze SSRI: 20mg Lexapro, het wordt tot maximaal 30mg gegeven dus ik kom op de middelste dosis hiermee. En ja hoor! Mijn stemming, alles ging vooruit! Eindelijk! Na sinds 2015 in mineur te hebben geleefd en daarvoor nog veel langer algehele kudtzooi door middelen misbruik en verkeerde / teveel medicatie.
 • Toen was mijn wens, gezien aanhoudende problemen met concentratie, inspiratie en motivatie: Verlagen van de Abilify en de eerste stap ging van 20mg naar 15mg
 • We schrijven nu ongeveer juni 2020 en ik was inmiddels ook overgestapt op Vaping – wat dus best wel veel beter is dan roken! Wat ik 25 jaar heb volgehouden, zware shag, tot ik er echt last van kreeg en waar ik al meerdere keren mee had geprobeerd te stoppen met pleisters, hypnose, en tabletten.
 • Dat schudde de boot maar ging makkelijk en goed, dus toen na 3 maanden 15mg naar 10mg.
 • Dat werd een kleine achtbaan maar ik landde door doorslikken van de Lexapro ernaast op 10mg Abilify prima! Echt zelden zulke goede weken gehad. En ik kon makkelijk van de alcohol afblijven. We schrijven nu november tot februari ongeveer.
 • Toen werd ik pretentieus, overmoedig, wie zal het zeggen, ik wou het gewoon proberen of ik lager dan de aanbevolen minimumdosis Abilify kon, en ging nog 25% omlaag ofwel naar 7,5mg …
 • Dat heb ik slechts vier verschrikkelijke weken volgehouden. Mijn stoornis kwam andermaal keihard terug. Ik werd overgevoelig voor prikkels en moest mezelf dempen met alcohol, jammer maar gelukkig een lieve vriendin aan mijn zijde… en op tijd de psychiater ingeseind die mij wat extra valium gaf om de prikkelgevoeligheid op een andere manier ook te dempen.
 • Hiermee was ik bijna heel maart kwijt. Op een hoogte puntje van creativiteit op mijn blog na, weet ik niks meer van maart. Heel zonde, maar inmiddels was er een herstel plan om terug te gaan naar 10mg opgesteld.
 • En dan moet je dus eerst weer 100% hoger slikken, om qua bloedspiegel snel weer op pijl te komen, dus ik kreeg 3 weken, tot 15 april, 15mg Abilify snel om te corrigeren. En dit alles ambulant.
 • En op 15 april 2021 zat ik weer op 10mg al mag de spiegel nog wat uitvlakken… En dat is gelukt.

Dit gezeur resulteerde uiteindelijk dat ik nu wel klaar ben na een half leven GGZ met het medicatie tweaken. Maar zo complex was het dus. Ik heb nu de volgende basis medicatie:

 • 10mg Abilify
 • 20mg Lexapro

En de volgende zo nodig medicatie:

 • 10mg Propranolol, maximaal 10 stuks per maand. Dit is een bètablokker welke via het hart kalmeert.
 • 5mg maximaal 2x per dag zo nodig aan diazepam (Valium) en met een bovengrens van 20 tabletten van 5mg per maand zodat ik niet weer in verslaving van #benzodiazepinen kan komen.

Dit alles is overgedragen aan de apotheek, en nu ben ik ONTSLAGEN en met succes uitbehandeld bij GGNet voor wat betreft de medicatie route. En loopt alles weer via de huisarts. Ik voel me krachtig, positief, en vol goede moed!

Dit blijft het dus qua medicijnen! En kom me niet aan met die “maar helemaal puur is beter onzin” want dan kun je een figuurlijke klap in je gezicht verwachten, je weet dan gewoon niet waar je over praat. Klaar.

Het volgende deel vind je hierrrr

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: Autobiografisch

4 thoughts on “Ik kan het wel niet (5)

 1. Wauw wat een tijd heb je achter de rug.
  Sterkte en hou vol??

 2. Boeiend om te lezen. Ook dat medicijn tweaking veel kan opleveren zodat iemand beter kan functioneren. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn. Ik heb me overigens rot gegoogeld om depotvariant te begrijpen (en ik weet hoe te zoeken…). Een lijstje met begrippen voor de lezer zou handig zijn. Maar die depotvariant is dus bij jou een pil en geen injectie. Via Google vond ik namelijk dat een depotvariant vaak een injectie betreft. Maart 2021 vond ik trouwens wel iets puurs hebben in jouw tweets. Soms moest ik wel goed lezen (filteren) maar in de essentie zaten toen erg goede en rake dingen.

  1. Nee, zoals in het gelinkte artikel over Big Pharma staat uitgelegd, is een depot een injectie geweest inderdaad. Risperidon Consta was inderdaad een 2 wekelijkse intramusculaire injectie. En die haalde ik dan op bij de poli. Best vernederend.
   Ik zal kijken of ik dat in de tekst nog beter kan duidelijk maken.
   Dankjewel voor je tijd! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.