Over Psychiaters (1): Big Pharma

Even een stukje duiding over mijn ervaring met psychiaters. Mijn kennis van behandeling en tegenwerking en mijn uiteindelijke visie op het geheel. In dit eerste deel ga ik in op het bekendste bijgeloof omtrent psychiaters en medicijnen en laat ik daar kort mijn licht op schijnen.

“Nog 1tje, die je me laatst gaf…”

Om bij het begin te beginnen. Een psychiater is in Nederland een echte dokter. Die echt zijn universiteitsdiploma heeft in de medicijnen, en daarna gespecialiseerd is in de psychiatrie. Dus waar ik zeg psychiater, bedoel ik niet een coach, een psycholoog of een kruidenvrouwtje maar een gespecialiseerd arts met BIG-registratie die onder toezicht van de Staat zijn werk mag uitoefenen binnen bepaalde wettelijk vastgelegde kaders.

Ten eerste het misverstand dat psychiaters in dienst van welke industrie dan ook staan, en specifiek in dienst van de farmaceutische industrie. In Nederland is dit totaal geen lucratieve business. En wel hierom: Medicijnen (en meestal psychiaters zelf ook) worden vergoed uit algemene middelen. Psychiatrische medicatie is over het algemeen relatief goedkoop. En ten slotte: Lobbyen is in Nederland behoorlijk aan banden gelegd. Het is hier dus niet zo dat een farmaceutisch bedrijf direct een psychiater kan benaderen mét het nieuwe middel dat ze ongetwijfeld wel aan de man proberen te brengen. In Nederland gelden er bepaalde regels omtrent het verstrekken van medicijnen en het maken van reclame er voor en dit verhindert in zijn geheel dat een psychiater zomaar nieuwe of riskante combinaties medicijnen aan patiënten kan uitdelen. Dus de medicijnen die worden voorgeschreven zijn altijd met een jarenlang voortraject reeds bekend op de markt en gedocumenteerd voor de stoffen, werking en bijwerking.

Nu ben ik zelf toevallig een uitzondering op dit verhaal. Toen ik in 2002 onder behandeling van de Zwolse Poort kwam, kreeg ik aanvankelijk cisordinol (zuclopentixol) – echter, hier bleek ik overgevoelig op te reageren met mijn spieren / lichaam waardoor dit type medicijn: Klassieke antipsychotica – voor mij niet geschikt werden geacht. Toen ben ik dankzij de banden van de instelling met de Nederlandse farmaceut Janssen, in een laatste fase trial gezet van de depotvariant van het toen al bekende werkzame a-typische antipsychoticum: risperdal (risperidon). Dat wil zeggen: Er bestond toen al enige ervaring met risperdal. Het bijwerking profiel was gunstiger dan bijvoorbeeld haldol. En in mijn geval wilden ze zeker weten dat ik onder de pannen was en mijn pillen niet vergat, en daartoe was een langwerkende injectie variant ontwikkeld. Dit depot zoals dat heet wordt via een bijna pijnloze intramusculaire (tussen de spieren) injectie toegediend elke 2 of 3 weken afhankelijk van je behandeling en respons, en dan blijft je medicatie redelijk op pijl gedurende die tijd. Ik ben toentertijd uitgebreid voorgelicht over de voor- en nadelen van de trial, de beperkingen van medicatie an sich en tevens ook riant verzekerd tegen ongeval en ongeluk als gevolg van deelname aan deze trial. De farmaceut heeft alle in de trial betrokken medicijnen vergoed.

Verdienmodel en ‘generieke medicijnen’

Dus hoe de psychiater hier aan ‘verdient’ anders dan een leuke pen en een schrijfblokje is mij volstrekt onduidelijk. Ik steek mijn hand er voor in het vuur dat ik mij op geen moment een proefkonijn heb gevoeld dankzij deelname. Het klopte wel wat ze zeiden: De medicijnen werken redelijk, maar niet tegen alles en zeker niet als je ze mixt met zelfmedicatie. Hoe het ook zei: Later kwam dit depot dus gewoon regulier op de markt en deed het aanvankelijk zo’n 300 euro per spuitje. Dat lijkt een boel geld, maar doorgerekend 26×300 euro op jaarbasis … Dat kan een verzekeraar prima lijden. En dit is het duurste middel dat ik ooit gehad heb in de GGZ. De meest toegepaste medicatie zoals valium en risperidon tabletten, anti-depressiva etc. kosten nog geen fractie hiervan. Denk enkele centen per pilletje.

Aangezien deze middelen vrij op de markt zijn gekomen ter reproductie als zogenaamd ‘generiek middel’. Dit is dus dan ook meteen de reden dat het soms kan gebeuren dat op het doosje merkje A en soms merkje B staat, dan heeft gewoon een andere fabriek/producent het beproefde recept uitgevoerd. Aan de werkzame bestandsdelen, het effect dus meteen ook, wordt verder niet gesleuteld. Een molecuul is een molecuul is een molecuul in mijn ervaring. En ik heb althans nog nooit het verschil tussen de verschillende farmaceutische producenten kunnen ontdekken. Het zou ook wel erg raar zijn als jouw boerenkool naar zuurkool smaakt terwijl die van je moeder gewoon echt boerenkool is. Zo werkt het niet. Als je had opgelet in de keuken, dan smaakt jouw boerenkool precies hetzelfde. Enige waargenomen verschil is zogenoemd dan een placebo-effect. Zover ik weet is het farmacologisch bijna ondenkbaar om een (totaal) andere werking te verwachten zolang het om dezelfde stof gaat.

Conclusie

Een psychiater heeft een in Nederland geldig diploma van de universiteit, staat ingeschreven in het BIG-register en schrijft pillen voor die zijn getest, gedocumenteerd en goedgekeurd voor de Nederlandse markt, dit wordt vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars en andere algemene middelen en gaat volgens processen die zo nauwkeurig zijn dat een amateur er maar heel moeilijk tussen komt. De suggestie dat de psychiater dus verdient aan jouw pillen, is dus Onjuist, en op zijn hoogst een ‘grappig’ broodje aap. Het klinkt alsof je zegt dat de huisarts binnenloopt van paracetamol. Niemand die langer nadenkt gelooft dat.

In deel 2 zal ik verder gaan met “De status, classificatie en diagnose“.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: Infotainment

2 thoughts on “Over Psychiaters (1): Big Pharma

  1. Mooi stuk! In mijn situatie toen in mijn hoofd alles wegviel. Was de Psychiater de enige uit weg naar weer normaal leven. Daarna is hij vervangen door mijn werk.

    1. Ja, gelukkig is er leven na de GGZ! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.