Ik weet het gewoon niet (zeker)

Vaak, – niet soms – nee vaak moet je in dit leven zeggen dat je gewoon over onvoldoende informatie beschikt om een oordeel te kunnen vellen. Zo heb ik dat met Corona.

“Gewoon een griepje…”

Aan de ene kant ben ik heel erg voor het overheidsbeleid. Ik bedoel, dat zijn mensen die gestudeerd hebben in de materie, en nog meer hoog intelligenten en bovendien gekozen personen volgens ons democratie die het uitdragen, daar mag best wel een beetje vertrouwen in zitten.

Aan de andere kant snap ik ook dat de inconsistentie, de willekeur zo je wil, van de maatregelen, onwil oproept.

En luister goed naar mij, ik laat mij vrijwel nooit echt expliciet uit over corona of de politiek daaromtrent. Simpelweg omdat ik informatica heb gestudeerd. En dus geen biologie of politicologie. Ik kan dus enkel van de zijlijn toevoegen wat ik vanuit informatica perspectief weet over de materie. En dat is bijzonder weinig. Dat wil zeggen, ik weet dat virussen ook stukjes code zijn, die cellen overnemen en vijandig maken, maar hoe en wat die code werkt? Nee. Geen idee. ACTG – dat zijn DNA-aminozuren. Maar meer weet ik ook niet. Dus ik plaats dit duidelijke filmpje van het Erasmus nog maar een keer voor uitleg over het mRNA vaccin. Mij lijkt het juist.

Duidelijk uitleg

Verder heb ik als informaticus vooral te maken met desinformatie en het bestrijden daarvan. We kennen inmiddels allemaal de term “wappie” wat een makkelijk label is geworden om mensen af te schilderen als incompetent of recalcitrant. Maar nu ga ik alweer veel te hard voor de kern van het probleem. Wat ik heb uitgezocht, en ik heb er daadwerkelijk onderzoek mee gedaan, en dan bedoel ik niet ‘youtube kijken”… Wat ik heb uitgezocht zijn de volgende drie voornaamste problemen bij desinformatie:

Ten eerste hebben we 2,5 miljoen laaggeletterde mensen in Nederland. Deze mensen zijn niet dom, of achterlijk of minderwaardig laat staan kwaadaardig, maar zij hebben een probleem zoals dyslexie of het hebben van een andere nationaliteit, waardoor zij überhaupt niet beschikken over de capaciteit om zelfs maar dit blog goed te kunnen lezen, begrijpen en duiden. Dit is dus geen onwil. Dit is een beperking. En door die beperking zijn deze 1 op de 6 mensen in Nederland afhankelijk van wat ze horen van de mensen om hen heen. En dat brengt ons bij het tweede probleem, dat misschien wel het meest kwaadaardig is:

Het tweede probleem speelt in op de problemen van die 2,5 miljoen mensen. Het betreft partijen zoals en waaronder het Forum voor Democratie, die moedwillig misbruik maken van het gebrek aan leesvaardigheid bij deze doelgroep. Het is niet uitsluitend FVD, maar politici in het algemeen die misbruik maken van de goedgelovigheid of ongeletterdheid van kiezers en die ze ophitsen met een vals narratief. Dit is wel verwijtbaar. Gasten als Willem Engel en Thierry Baudet, weten gewoon beter, maar mobiliseren deze vertroebelde geesten in hun strijd voor electoraal gewin. Dat wil zeggen: Ze roepen heel veel makkelijk klinkende retoriek en fijne oplossingen voor de COVID-crisis, en hengelen daarmee kiezers binnen. Dit is bedrog, laf en misschien zelfs een overtreding van de wet. Echter deze mensen zoals Engel en Pols c.s. weten precies hoe ze de boodschap moeten brengen om juridisch buiten schot te blijven. Ondertussen lopen veel te veel mensen achter hen aan. Mensen die wanneer ze kennis zouden nemen van de werkelijke feiten, heel anders zouden oordelen. Dit is dus uitbuiting en gewoon kwaadaardig.

Dan het derde probleem bij het vergaren en onderscheiden van informatie. Ook de laaggeletterden en een aanzienlijk deel van de minder begaafde medemens, hebben gewoon niet de capaciteit om onderscheid te maken tussen “peer pressure” (groepsdruk) en “fact checking” (het duiden van feiten). Die mensen zijn dus letterlijk ziende blind op internet. En lopen door een informatie mijnenveld waarin niemand ze wil helpen, omdat de rest die wel over die semantische en cognitieve capaciteiten beschikt ruim baan om dat spreekwoordelijke mijnenveld heen maakt.

Ik nodig je uit, om wel – al was het maar van de zijlijn – mee te lopen met de mensen in het informatie mijnenveld. Stel ook eens kritische vragen waardoor de gedesillusioneerde en welhaast wanhopige maar ook informatief beperkte medemens een beter zicht krijgt op de situatie. Verduidelijk stellingen. Toon de onzin en de waanzin aan waar die zich voordoet. Laat mensen weer simpel kiezen: Nu een concert en oma gaat dood, of nog een paar maanden wachten en oma blijft leven… – Dat soort boodschappen. En mensen die tegen vaccins zijn, zijn dikwijls zelf wel gevaccineerd, confronteer hen bijvoorbeeld met dit verhaal:

Vaccinatie feiten en fabels

Bestrijd nonsens met feiten dus. Maar doe het toegankelijk. Verbale discussie levert meestal niets dan frustratie op. Zoek naar toegankelijke clips en informatie en deel deze op al je socials. Maak Facebook weer vrij van “de mijnen in het mijnenveld” en post betrouwbare bronnen. Die verduvelde MSM weten namelijk best vaak wél goed uit te leggen welke doelen we willen bereiken en hoe we dat gaan doen.

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: Infotainment

2 thoughts on “Ik weet het gewoon niet (zeker)

  1. Mooi geschreven, Jelle!

    1. Dankjewel Hugo! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.