Wel mijn ‘kolder’!

In de NRC van vandaag beschrijft Rosanne Hertzberger: De kolder van leefstijlgeneeskunde en hoewel haar kolderieke extrema inderdaad nergens op slaan, wil ik toch even een lans breken voor mijn zogenaamde kolder.

Samen is het Leuker!

Kijk, ik zal niet zo ver gaan als haar extreme voorbeeld door te zeggen dat we de avondklok regeling moeten aanpassen voor de wandel hobby. Maar ik zeg wel: Als je graag wandelt, bouw die hobby dan uit. Niet alleen is het goed voor je lijf en geest – en ik kan dat met zo’n 10KM per dag door weer en wind echt getuigen – het is altijd nog beter dan op de bank hangen en netflixen.

Het lijkt alsof mevrouw de microbiologe meer heil ziet in medische interventie haast? Maar dat kan toch zeker niet zijn wat ze bedoelt. Nee ze bedoelt te zeggen dat morbide obese mensen uiteindelijk meer baat hebben bij een chirurgische ingreep en dat het advies: “ga wandelen” op zich niet zoveel doet. Maar combineer je de twee, eerst een chirurgische ingreep en daarna therapeutisch gaan wandelen dan is wandelen echt wel van toegevoegde waarde.

Dan het punt dat het saai zou zijn. Daarbij vraag ik me toch af wat nu haar motief is. Ik wandel elke avond langs een groep fanatieke tennissers en ik kan zeggen dat ik daar alleen maar warm voorbij loop. Zo ieder zijn favoriete sport. Wellicht dat het ook helpt dat ik een zwakke schouder heb en überhaupt niet kan tennissen. Zou mevrouw Hertzberger niet kunnen wandelen? Want dan is het heel saai. Maar nee, het lijkt haar persoonlijke mening te zijn. En waarom beschrijft ze dan niet een paar alternatieven voor het saaie wandelen? Ik bedoel vooralsnog lees ik geen betere ideeën.

Dan mindfulness en meditatie. Ik heb dit in de vorm van een therapeutisch programma aangeleerd. En hoewel ik me er echt niet trouw als een Islamiet vijf keer per dag op toeleg en ambivalent sta of het een alternatief is voor medische interventie door middel van benzodiazepinen bij gevaarlijke hoge stress of angst, is het wel een feit dat ik inmiddels van de benzodiazepinen af ben. Kies zelf zou ik zeggen. Als het mogelijk is om met 10 minuten aandacht elke ochtend voor jezelf en je omgeving, want dat is wat meditatie in basis is – en helemaal niet “denken aan niets” (!) – om zwaar verslavende en sederende medicijnen te laten staan. Tja? Is het dan kolder? Ik geef nadrukkelijk geen medisch advies. En mensen die serieuze klachten hebben mogen naar een echte arts als ze dat nodig lijkt. Ik zeg alleen dat er dus een hele kliniek bestaat die er wel bij vaart om mensen van de drugs en aan de betere leefstijl te krijgen. Mocht je na een paar maanden intern toch zoiets hebben dat een beetje bewuste aandacht voor je lichaam en omgeving echt helemaal niet jouw ding is, kun je altijd nog weer aan de drank op de bank hangen.

Tot slot wil ik dus zeggen dat het hele artikel van mevrouw Hertzberger leest als agitprop voor iedereen die wel goed bezig is. Kunnen we dan helemaal niets meer goed doen? Juist wel. Wandelen, mindfulness en meditatie zijn gezonde alternatieve coping. En in combinatie met een goed dieet en gewoon een gezonde drive om wél en óók naar de medische specialist te gaan wanneer dat nodig is, altijd nog beter dan de vierbaans snelweg met ongezonde coping die iedereen inmiddels wel kent.

Extra gemotiveerd vandaag!

Steun onze DierenBescherming Campagne!

Doneer speciaal voor dit stuk

Koop wat leuks voor jezelf of een ander bij Art by Daan Handgemaakte Sieraden

Categories: Infotainment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.