Schizofrenie bestaat niet!

Wat wel kan gebeuren is dat je psychoses meemaakt, dat wil zeggen tijdelijk in een andere werkelijkheid beland.

Maar het klassieke beeld van schizofrenie, daar komt steeds meer kritiek op vanuit o.a. hoogleraar Jim van Os. En niet sinds gisteren. Jim schreef mee aan de DSM5 en heeft dus echt wel de bevoegdheid om er wat over te zeggen.

Vroeger was het zo dat als je twee of meerdere psychotische episodes had gehad was je definitief “schizofreen” maar ik spreek liever van “nietzovreemd” als ik naar mezelf kijk. Ik gebruikte drugs als een malle en dat heeft natuurlijk bij sommige mensen een uitlokkende werking op het krijgen van een psychose. Echter, ik heb mijn leefstijl aangepast en gebeterd met hulp van Tactus, GGNet en SolutionS is er na jaren eindelijk een doorbraak in mijn behandeling gekomen. Ben nu al langer dan ik kan tellen drugsvrij. En dus ook al zeker 5 jaar psychosevrij. De laatste “glitch” die ik had was onder invloed van Ritalin, een middel dat ik gewoon ook niet moet hebben eigenlijk. Dat heeft me flink doen schrikken, want degene van wie ik het kreeg is kort daarna overleden. Sindsdien ben ik op mijn retour van de destructieve leefstijl.

En, belangrijker, het duurde even voordat ik behandelteams overtuigd had, maar ik heb nu een afbouwschema voor de antipsychotica. Dat zorgt er voor dat ik bijvoorbeeld deze blog nu weer kan onderhouden en beter dan voorheen. Ik ben meer creatief. Mijn capaciteiten die eerst ondergesneeuwd waren komen langzaam weer terug.

Dus zo zie je maar dat een levenslange hersenziekte schizofrenie gewoon wetenschappelijk onjuist is. Maar als je die boodschap mee geeft aan een cliënt, dan zeg je eigenlijk: Het is over, jij doet niet meer mee! Nou, wat denk je dat dat met het zelfbeeld doet.

Dus de status schizofrenie daar willen we vanaf. En dat lukt ook. SchizofrenieBestaatNiet.nl is het voorlopende initiatief van PsychoseNet. Kijk eens rond als je meer wil weten!

Categories: Infotainment

2 thoughts on “Schizofrenie bestaat niet!

  1. Eerlijk verhaal. Ik heb vrienden die werken bij ggz en ik begrijp nooit hoe dat werkt. Je hebt nog niet veel geschreven, maar doordat je als patient praat (mag je dat zo noemen) begin ik het nu pas te begrijpen. Hou dit vol, ook het schrijven, want het helpt mij, en misschien anderen, om de geest en de mens beter te begrijpen. En creativiteit is leven 🙂

    1. Oh, ik heb echt een ton aan verhalen op dode boom staan hier. Maar dat mag allemaal nog geredigeerd worden. Dus, ik wil niet de affiniteit verliezen met het publiceren en doe het daarom rustig aan. Bedankt voor je reactie! 🙂
      Ik heb trouwens liever dat je in mijn geval over Cliënt praat. Patiënt is iemand die in een Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis zit in mijn beleving. Een cliënt kan een einde maken aan de behandeling en is “half-horige” 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.