Geestelijke Gezondheid: Een korte uitleg

Wat maakt iemand geestelijk gezond?

We spreken van gezondheid niet in absolute termen als het op de geest aankomt. Echter, in de literatuur wordt gebruik gemaakt van de GAF-schaal en dat is wel echt een getalletje voor hoe jofel je in het leven staat. Ik zeg altijd: Alles boven de 65 (gaat tot 100) hoeft zich niet echt zorgen te maken. Een probleemvrij leven bestaat nou eenmaal niet. Overigens is dit getalletje onlangs vervallen in de nieuwe DSM5, maar veel klinieken werken nog wel met de DSM-IV TR. Ook omdat de systemen voor verzekeraars er mee werken. Echter, er is kritiek op dit getal gekomen omdat soms patiënten bewust een lagere GAF-score kregen om behandeling (beter) te laten vergoeden.

Verder is geestelijke gezondheid afhankelijk van hoe goed omgeving en behoeften zijn voor de persoon. Wat mij betreft is kijken naar genetica niet echt van belang bij het bepalen van geestelijk welzijn. Ook een hoog IQ geeft echt niets aan over de mate waarin iemand geestelijk gezond is. Net zoals je biologische behoeftes hebt zoals eten, drinken, frisse lucht, beweging etc. zo heb je ook psychologische behoefte zoals: aandacht, erkenning, het gevoel van nut te kunnen zijn, liefde, communicatie met anderen, positieve affirmatie en de lijst is nog veel langer. Als de meeste van zowel de biologische als psychologische behoeften voldaan worden, dan ben je geestelijk gezond in de volksmond.

Echter, als je bij een psycholoog zou moeten komen, ben je niet ‘gek’. Nee, zelfs als je bij de psychiater loopt, dat is de gewoonste zaak van de wereld. Een goede psycholoog of psychiater is een professional die helpt jouw geestelijke gezondheid te verhogen. Dat is niets om je voor te schamen.

Categories: Infotainment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.